محوطه سازی

محوطه سازی

محوطه سازی شاخه‌ای از معماری است که به طراحی و ساخت فضای سبز می‌پردازد. برخی محوطه سازی را، با معماری منظره می‌شناسند.

در این مقاله قصد داریم تا در اربطه با محوطه سازی، اصول ، مصالع و قواعد مربوط به آن اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم . در ادامه با ما همراه باشید …

محوطهسازی چیست

کاربرد گلها و گیاهان، درختچه ها و گلدان ها در ویلا یا مکان مورد نظرمان، منظره ای دلچسب ایجاد می‌کند که می‌توان ساعت ها در آن وقت صرف کرد. جایی برای زدودن خستگی ها و کسالت های روزانه تا با روحیه‌ای مضاعف به کار و زندگی روزمره برگردیم.

در محوطه‌ سازی، با طرح های مختلف، محیط را تغییر می‌دهیم و دلپذیرتر می‌کنیم. این محیط‌سازی فقط شامل کاشت گیاهان نیست، بلکه به دست گرفتن قلمی جادویی و نقش های نو زدن به فضاست به طوری که ساختمان یا ویلا یا پشت بام زیبا و خوش‌نما شوند. آلاچیق، آبنما، برکه، نهر، استخر، گل کاری، درخت کاری، رواق، باربیکیو و … از بخش های مهم محوطه‌سازی و این قلم جادویی هستند.

به عبارت علمی‌تر، محوطه‌سازی، نحوه به‌کارگیری و قرار دادن المان های مورد نیاز در یک فضا است. استانداردها، ایمنی و طراحی تخصصی از موضوعات مهم در محوطه‌سازی هستند.

محوطه‌سازی مسطح و آماده کردن محوطه ساختمان ها و ایجاد فضای سبز است که حتی طراحی پیاده‌رو، خیابان‌سازی، شبکه‌های جمع‌آوری آب و فاضلاب و … را نیز در بر می‌گیرد. استفاده از آلاچیق، آبنما، برکه، نهر، استخر، گلکاری، درختکاری، رواق، باربیکیو و . . . از بخش های مهم محوطه‌سازی به شمار می‌روند که نحوه انجام و چینش آن بستگی به نظر کارفرما دارد.

 


نحوه اجرا محوطه سازی

بیشتر بخوانیم : پلنت

اهمیت محوطه سازی

محوطه سازی نقش مهمی در برقراری ارتباط انسان و طبیعت (البته به سبکی مدرن) ایفا کرده است. این ارتباط متفاوت زمانی احساس می شود که انسان به دامان طبیعت می‌رود.

هنگامی که طبیعت را در قالب چشم انداز طراحی و اجرا می کنند در واقع طبیعت را با سبک و نگاه خود می سازند. چشم انداز، با تلفیق متریال های طبیعی و مصنوعی تکمیل می شود.به نحوی که با یک نگاه متوجه می شوید این چشم انداز ساخته دست بشر است.

البته محلی مناسب و ایده آل برای گذراندن اوقات فراغت است. فرقی نمی کند برای چه اموری از این مکان و چشم انداز استفاده می کنید. تفریح یک ساعته، گفتگوی صمیمانه، گذراندن کل روز با خانواده و… را شامل می شود.

تمام امور روزانه را پوشش می‌دهد، حتی برای مطالعه و قدم زدن.محوطه سازی باعث افزایش سرانه هر فرد از طبیعت در طول زندگی می شود. نکته دیگر این است که تأثیر مستقیم و بالقوه ای بر محیط زیست خواهد داشت.

به کاهش آلودگی کمک می‎کند، همچنین گرما و آلودگی صوتی را کاهش می دهد. فضاهایی زیبا، دلنشین و آرامش بخش در مکان های مختلف ساخته می شوند که زیبایی شان ماندگار است. البته در بلندمدت نه تنها از زیبایی آن ها کم نمی شود، بلکه بر زیبایی شان نیز افزوده خواهد شد.

اصول محوطه سازی

برخلاف تصور بعضی‌ها، محوطه سازی از اصول و قواعدی پیروی می‌کند که رعایت آنها موجب به‌وجود‌آمدن یک فضای چشم‌نواز، آرامش‌بخش و امن می‌شود. این کار شاخه‌ای از معماری و طراحی است که تحت‌عنوان معماری منظره نیز از آن یاد می‌کنند.

محوطه سازی تنها شامل ایجاد فضای سبز یا جدول‌سازی نیست؛ زیرا این کارها، بخش کوچکی از پروژه محوطه سازی است. در تعریفی کلی استفاده از عناصر و المان‌های مختلف در طراحی یک فضا و بوجود آمدن فضایی مناسب نیاز مالک یا افراد استفاده کننده، بخشی از پروژه محوطه سازی است.

از مهم‌ترین اصول محوطه سازی می‌توان به این نکات اشاره کرد: رعایت استانداردهای ایمنی و زیرسازی مناسب؛ مسطح و آماده کردن محوطه برای ایجاد محیطی سبز؛ اجرای عایق‌بندی استاندارد برای مکان‌هایی مانند حوضچه یا استخر؛ در نظر گرفتن شیوه‌های آب‌رسانی و دفع آب‌؛ ایجاد هماهنگی بین المان‌ها؛ رعایت نقطه تمرکز کانونی برای اجرای طرح‌های برجسته مانند برجسته کردن یک یا چند درخت، مجسمه، آب‌نما و…؛ رعایت نمودن شیب مناسب در کف‌سازی؛ رعایت اصل سادگی و پرهیز از اجرای طرح‌های متضاد و پیچید؛ استفاده اصولی از نورپردازی برای جلوه دادن به فضا در شب؛ دقت در استفاده از تمام فضای سازه و … .

نمونه خدمات ارائه شده توسط شرکت فنی و مهندسی دیوار سبز

نکات مهم محوطه سازی

محوطه سازی تلفیقی از رشته مهندسی معماری و شهرسازی است. البته در مباحث تخصصی نیز با کارشناس گیاه شناسی و… نیز همکاری می کنند. اجرای آن ساده نیست، مانند تمام پروژه های ساخت و ساز، بایدها و نبایدهایی برای آن تعریف شده است.

اولین قدم در اجرا، مشورت مهندس معمار با کارفرما، اطلاع از کلیه خواسته‌های کارفرما و سقف هزینه‌ها است. این موارد به طور کامل برای مهندس معمار شرح داده می‌شوند.

قدم دوم رسم پلان و نقشه به همراه ارائه جزئیات و اطلاعات است. نقشه توسط مهندس نقشه و عمران طراحی می‌شود. زمانی که پلان تهیه شد، به کارفرما تحویل داده می‌شود. اگر کارفرما تغییراتی را مدنظر دارد مهندس در پلان نهایی آن ها را اعمال می کند.

مرحله سوم بررسی خاک محل برای محوطه سازی است. آزمایش‌های لازم برای سنجش کیفیت خاک انجام می شود (اسیدی، شوری و…). در صورت نیاز خاکبرداری انجام می شود یا خاک را تقویت می‌کنند.

یک بخش مهم در محوطه سازی استفاده از گیاهان است. با مشورت یک گیاه شناس، گیاهان متناسب با اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه انتخاب و کاشت می‌ شوند. نورپردازی یک اصل مهم در برجسته کردن زیبایی عناصر در چشم انداز مورد نظر است.

مصالح محوطه سازی

در محوطه سازی یک مکان، زیباسازی فضاهای عمودی و افقی مد نظر طراح است و شامل طراحی محیط های سبز، استخر، آلاچیق، دیوارها، آب‌نما، استخر، کف و تمامی فضاهای عمودی و افقی موجود در محوطه باز آن سازه می‌شود.

همه این فضاها مصالح و ابزارهای خود را نیاز دارند. بیشترین مصالح مورد نیاز در بخش کف‌سازی یک پروژه به‌کار می‌رود که براساس سلیقه شخصی مالک، بودجه درنظرگرفته شده، سهولت نگهداری و زیبایی و هماهنگ بودن با اقلیم آن مکان، کیفیت مصالح و… می‌توان از موارد در دسترس استفاده کرد.

از مرسوم‌ترین مصالح محوطه سازی کف می‌توان به این موارد اشاره کرد:

• سیمان:

علاوه بر مقرون به صرفه بودن از نظر قیمت، از مقاومت بالایی برخوردار است و در تمام سازه‌ها می‌توان از آن استفاده کرد؛

• آجر:

از نظر قیمت مناسب است و تعمیر و جایگزینی آن هزینه کمتری نسبت به دیگر مصالح دارد اما ممکن است رنگ تمام آجرها یکسان نباشد و مورد سلیقه بعضی از افراد نباشد. از آجر کمتر در کف‌سازی فضای ساختمانی استفاده می‌شود؛

• سنگ‌ فرش:

نصب و نگهداری سنگ فرش نیز مقرون به صرفه است و از مقاومت خوبی نیز برخوردار است، برای مکان‌هایی که امکان لغزنده بودن وجود دارد استفاده از سنگ فرش مناسب است؛

• سنگ مرمر:

از جمله مصالح لوکس در ساختمان سازی مرمرها هستند و بیشتر در نمای سازه و فضاهای اصلی درون ساختمان مثل سرویس بهداشتی و آشپزخانه به‌کار برده می‌شود؛

• سنگ گرانیت:

برای طراحی فضاهای داخلی و بیرونی بسیار مناسب است و طیف رنگ‌بندی آن، قیمتش را مشخص می‌کند. ظاهری زیبا دارد و از مقاومت بالایی برخوردار است.

• سرامیک:

یکی از معروف‌ترین مصالح کف‌سازی که از ترکیب خاک رس و آب ساخته می‌شود، سرامیک است. مقاومت بالا، ظاهر جذاب و درخشنده و ضد لک بودن و پاکسازی آسان از مزایای استفاده از سرامیک است؛

• موزائیک:

موزائیک از در دسترس‌ترین مصالح ساختمانی است و در فضاهای مختلف به‌کار برده می‌شود، اشکال متنوعی دارد و از مقاومت خوبی برخوردار است.

• چوب:

از مصالح پرکاربرد، جذاب و شیک در فضاهای ساختمانی چوب است. چوب در مناطقی که بیشتر در دسترس است، استفاده بیشتر و مقرون به صرفه‌تری دارد. ظاهر زیبا و نصب آسانی دارد اما در مقابل خراشیدگی و رطوبت مقاومت کمی دارد.

خدمات محوطه سازی

بیشتر بخوانیم : فلاور باکس چوبی

محوطه سازی حیاط

بسیاری از افراد برای ایجاد فضایی سبز و دلنشین در محیط زندگی خود، تصمیم به محوطه سازی حیاط خانه (حیات سازی) می‌گیرند. مهم نیست این حیاط بزرگ باشد یا کوچک یا خانه قدمی باشد یا مدرن؛ می‌توان با بهره‌گیری از عناصر ساده‌ای مانند گلدان‌های رنگارنگ، باغچه‌های کوچک و متوسط، کاشت درخت میوه، کاشت گیاهان رونده و ایجاد محوطه سبز عمودی، اختصاص دادن مکانی به آلاچیق یا سایبان، فضایی دلنشین ایجاد کرد.

بهترین کار برای شروع این امر، درنظر گرفتن تمام فضای موجود و در دسترس است؛ پس از آن مدنظر قراردادن ویژگی‌های محلی و اقلیمی خانه از جمله جهت تابش آفتاب، کم باران یا پر‌باران بودن منطقه، شناخت گیاهان بومی آنجا و مواردی از این دست را باید در نظر داشت.

نکته‌ دیگری که در محوطه سازی حیاط می‌توان درنظر داشت این است که حیاط، مربوط به یک خانه قدیمی است یا فضایی از یک ساختمان جدید با ساکنان غریبه.

در محوطه سازی حیاط یک ساختمان شخصی، درست طراح برای اجرای طرح بازتر است اما در آپارتمان‌های امروزی به شرط بودن فضای کافی می‌توان محوطه سازی را طوری اجرا کرد که حریم خصوصی یک یا دو خانواده در استفاده هم‌زمان از آن مکان حفظ شود.

همچنین می‌توان با استفاده از نورپردازی و بازی با نور، فضاهای سایه روشن جذابی بوجود آورد. با درنظر گرفتن این موارد می‌توان به طراحی باغچه، حوضچه، دیوار سبز و … پرداخت.

بیشترین سوالات پرسیده شده توسط کاربران :

 

محوطه سازی شامل چه مواردی می شود؟  این موارد می تواند شامل پیوند یا هرس بوته ها، سمپاشی برای علف   های هرز، قطع شاخه های درختان، مدیریت بسترهای گل، نصب   مسیرهای پیاده روی و نورپردازی و آماده سازی چمن ها در پاییز و بهار   توسط کاهگل، تهویه و استفاده از بذر و کود باشد.
انواع مختلف محوطه سازی چیست؟  انواع ویژگی های محوطه سازی :

 بسترهای کاشت (مانند حاشیه گل)

 چمنزارها

 درختچه ها

 درختان گلدار

 کاشت های پی

 مسیرهای رانندگی

 پیاده روها

 نرده ها

تفاوت بین منظره ساز و باغبان چیست؟  محوطه سازی و باغبانی هر دو شامل طراحی، برنامه ریزی و نگهداری   هستند، اما باغبانی معمولاً فقط گیاهان یک فضا را شامل می شود.   چشم انداز، منطقه ای است که گیاهان را در بر می گیرد.

 

محوطه سازی ویلا

در محوطه سازی ویلا همانند محوطه سازی حیاط باید به مواردی چون شرایط اقلیمی و آب‌وهوایی؛ میزان بودجه اختصاص داده شده به پروژه؛ سفارش و سلیقه مشتری؛ المان‌های منطقه‌ای (مانند وجود پوشش گیاهی خاص یا کوهستانی یا کویری بودن منطقه)؛ جهت تابش نور خورشید؛ شمالی یا جنوبی بودن ملک و مواردی از این دست توجه داشت.

نکته‌ای که محوطه سازی ویلا را با محوطه سازی حیاط خانه متفاوت می‌کند، نوع کاربری آن است. ویلا معمولاً مکانی است که اشخاص به همراه دوستان و مهمانان خود، برای استراحت و زمان فراغت به آن رجوع می‌کنند و قصدشان بیشتر ارتباط گرفتن با طبیعت، زدودن خستگی کار و زندگی روزمره و تمدد اعصاب است.

در نتیجه در محوطه سازی ویلا به عناصر تفریحی مانند استخر، جکوزی، تاب و وسایل بازی، چمن‌کاری و… توجه بیشتری می‌شود. همین‌طور اختصاص فضایی راحت برای نشستن، دورهمی و حتی پخت‌وپز غذا در فضای باز از جمله آیتم‌های مورد نیاز و مورد توجه در محوطه ویلا است.

اولین موردی که در یک ویلا به چشم می‌آید، ورودی و راه‌های طراحی شده در آن است. به‌طور معمول ورودی فضایی برای خوش‌آمدگویی است، پس از آن مسیر یا مسیرهای ورودی، پیش روی مهمانان قرار می‌گیرد.

بهتر است این مسیرهارا با پیچ‌وخم‌های زیبا، نورپردازی حرفه‌ای، گل‌کاری و درخت کاری و استفاده از مصالح مناسب و با کیفیت، لذت یک پیاده‌روی خوب را به مهمانان هدیه دهیم.

برای قسمت محوطه سبز ویلا می‌توان از گیاهانی که با آب‌ و هوای منطقه سازگاری دارند استفاده کرد حتی می‌توان از درختان بار ده مخصوص هر منطقه برای پرکردن فضاهای سبز مثل سیب و پرتقال و… بهره برد.

حسن استفاده از درختان میوه، داشتن منظره شکوفه دهی در فصل بهار و نیز استفاده از محصول آن است. همچنین با کاشت درختان بلند و همیشه سبز، به‌جای دیوار، می‌توان فضای یک قسمت را از قسمت دیگر جدا کرد.

از دیگر المان‌های مورد استفاده در محوطه سازی ویلا، مجسمه‌ها و آب‌نماها است. طبق سلیقه مالک یا مالکان ویلا، می‌توان از طرح‌های سنتی و ایرانی یا مدرن و اروپایی در اجرا و نصب مجسمه و آب‌نما استفاده کرد. از جمله مزیت‌های این‌کار علاوه بر داشتن زیبایی بصری، تلطیف فضا و ایجاد حس نشاط و شادابی است.

اصول طراحی روف گاردنسازی

بیشتر بخوانیم : تراس گاردن

محوطه سازی در تهران

شرکت فنی مهندسی دیوار سبز (وی آی پی سابق) با استفاده از اصول مهندسی ساخت و دانش شناخت گیاهان برای کمک به ایجاد محوطه سبز شهری و زنده کردن دوباره طبیعت در دل خانه ها فعالیت می کند.

از جمله خدمات ارائه شده توسط این شرکت شامل مواردی همچون : فلاور باکس چوبی و فلزی، مبلمان چوبی فضای باز، بام سبز، آلاچیق چوبی و… می باشد.

برای دریافت مشاوره و یا ثبت سفارشات خود با شماره تلفن ۲۲۰۶۶۵۰۲ -۰۲۱ تماس حاصل فرمایید و یا به صورت حضوری به شرکت با نشانی سعادت آباد، خیابان سرو غربی – چهار راه قیصر امین پور(شهرداری ) – جنب گل فروشی گل باختر – پلاک هجده طبقه اول، زنگ سوم از پایین مراجعه فرمایید.

نکته پایانی

با استفاده از اصول مهندسی و طراحی و تلفیق آن با دانش شناخت گیاهان، می‌توان در تمام محیط‌ها، فضایی سبز و دلنشین در اختیار داشت.
شرکت فنی و مهندسی دیوار سبز با سال‌ها تجربه و بهره‌گیری از طراحان برجسته و خلاق، مجری طرح‌های محوطه سازی، دیوار سبز، تراس سبز، بام سبز است. هم‌چنین با ابتکار مهندسان با تجربه و جوان به ساخت تجهیزات محوطه سازی پرداخته و در بخش دیگری از کار از انواع تجهیزات و فلاورباکس‌های ساخت کشور ایتالیا بهره می‌گیرد.

سوالات متداول محوطه سازی

اصول محوطه سازی چیست ؟

از مهم‌ترین اصول محوطه سازی می‌توان به این نکات اشاره کرد: رعایت استانداردهای ایمنی و زیرسازی مناسب؛ مسطح و آماده کردن محوطه برای ایجاد فضای سبز؛ اجرای عایق‌بندی استاندارد برای مکان‌هایی مانند حوضچه یا استخر؛ در نظر گرفتن شیوه‌های آب‌رسانی و دفع آب‌؛ ایجاد هماهنگی بین المان‌ها…

محوطه سازی حیاط به چه صورت است ؟

در محوطه سازی حیاط یک ساختمان شخصی، درست طراح برای اجرای طرح بازتر است اما در آپارتمان‌های امروزی به شرط بودن فضای کافی_ می‌توان محوطه سازی را طوری اجرا کرد که حریم خصوصی یک یا دو خانواده در استفاده هم‌زمان از آن مکان حفظ شود. همچنین می‌توان با استفاده از نورپردازی و بازی با نور، فضاهای سایه روشن جذابی بوجود آورد. با درنظر گرفتن این موارد می‌توان به طراحی باغچه، حوضچه، دیوار سبز و … پرداخت.

محوطه سازی ویلا چگونه است ؟

در محوطه سازی ویلا همانند محوطه سازی حیاط باید به مواردی چون شرایط اقلیمی و آب‌وهوایی؛ میزان بودجه اختصاص داده شده به پروژه؛ سفارش و سلیقه مشتری؛ المان‌های منطقه‌ای (مانند وجود پوشش گیاهی خاص یا کوهستانی یا کویری بودن منطقه)؛ جهت تابش نور خورشید؛ شمالی یا جنوبی بودن ملک و مواردی از این دست توجه داشت.

Call Now Button
×

شروع مکالمه

× دریافت قیمت بروز