دیوارسبز هیدروپونیک یکی از مدرنترین روش اجرای دیوارسبز در جهان است و مزایای زیادی نسبت به سایر سیستم های دیوار سبز دارد. در این سیستم گیاه نیازی به خاک نداشته و مناسب برای همه نوع شرایط آب و هوایی می باشد. از ویژگی های دیوار سبز هیدروپونیک می توان به تنوع بیشتر گیاهان، ضخامت کم و امکان نقش پذیری اشاره کرد.
هیدروپونیک چیست؟
گیاهان برای رشد نیازمند چندعامل مهم اولیه مانند: نور، هوا، آب و بستری مناسب مثل خاک که تمامی املاح و مواد معدنی مورد نیاز را فراهم میکند می باشند. کلمه هیدروپونیک از دو بخش هیدرو (آب) و پونیک (تغذیه) تشکیل شده است، با توجه به این مشخص است که معنی هیدروپونیک یعنی تغذیه توسط آب می باشد.
درسیستم هیدروپونیک املاح، ویتامین ها و مواد معدنی از طریق آب به ریشه گیاه که در بستری خنثی قرار میگیرد رسانده میشود از همین رو در این سیستم خاک حذف میشود و تغذیه بصورت یکنواخت انجام میپذیرد.
روش کشت هیدروپونیک چیست؟
در این روش، بستر کشت بر پایه آب است و به عبارتی خاک دیگر وجود ندارد و کلیه مواد غذایی لازم برای گیاهان از طریق آب فراهم می شود. دیوار سبز هیدروپونیک بسیار زیبا و جذاب بوده و مجهز به سیستم تأسیساتی میباشد که به صورت هوشمند مواد غذایی را به گیاهان تزریق می کند.
کشت هیدروپونیک یکی از متداولترین روشهای کشاورزی می باشد که در این سیستم گیاه نیازی به خاک نداشته در بستر هیدروپونیک که کاملاً خنثی می باشد ریشه های گیاه قرار گرفته و مواد غذایی از طریق سیستم آبیاری اتوماتیک گیاهان میرسد در نتیجه همواره گیاهانی که در بستر کاشت هیدروپونیک قرار دارند بصورت یکنواخت تغذیه شده و آبرسانی به ریشه آنها انجام می گیرد لذا دیوار سبزی که با این روش اجرا می شود همیشه سرحال و شاداب بوده و گیاهان بدون محدودیت می توانند تا حد امکان که بستر هیدروپونیک به آنها اجازه می دهد رشد کنند و ریشه به راحتی در سرتاسر پوسته هیدروپونیک قرار گیرد.
دیوار سبز هیدروپونیک چیست؟
کشت گیاهان زینتی به صورت عمودی بر روی دیوار ایستاده به دیوار سبز یا دیوار زنده موسوم است که هم در داخل و هم در محوطه ی بیرونی ساختمان قابل اجراست. در انواع مختلف دیوارهای سبز از بسترهای متفاوتی جهت کشت گیاه مثل گلدان ها، پانل ها یا پوسته ی نمدی (متشکل از چند لایه الیاف طبیعی) استفاده میشود. دیوار متشکل از پوسته ی نمدی سبک ترین نوع دیوار سبز است که گیاه بین لایه های الیاف ثابت میشود. در این نوع بستر ریشه های گیاه در فضای پوسته ی نمدی قرار میگیرند. مواد غذایی مورد نیاز گیاه به صورت محلول در آب آبیاری به گیاه داده میشود لذا نیاز به خاک برای رساندن مواد غذایی و تثبیت گیاه وجود ندارد. این نوع سیستم پرورش گیاه به کشت هیدروپونیک معروف است و وقتی روی دیوار ایستاده اجرا میشود دیوار سبز هیدروپونیک گفته میشود.
کیفیت پوسته ی نمدی برای مقاومت در برابر پارگی، پوسیدگی و اشعه ی خورشید در کیفیت کل طرح مؤثر است. تنوع زیادی از گیاهان روی دیوار قابل اجراست که البته به هنگام اجرا برای بیرون ساختمان باید گیاه سازگار با شرایط آب و هوایی منطقه باشد. برای جلوگیری از انتقال رطوبت به دیوار اصلی باید فضای بین دیوار اصلی و دیوار سبز سازه ی ثانویه ی عایقی تعبیه شود.
دیوار سبز هیدروپونیک یا Hydroponic Green Wall ، شیوه ی کشت بدون خاک است. در این نوع روش دیوار سبز کارشناسان نیازهای غذایی گیاه را اندازه گیری کرده اند و به جای خاک دیوار سبز با استفاده از آبی که به گیاه داده می شود با افزودن عناصر و ماکرو و میکرو نگهداشتن توسط مواد نگهدارنده بی اثر مانند پرلیت، عملا نیاز به خاک را در دیوار سبز هیدروپونیک منتفی می کنند.
مهمترین مزایا و ویژگی های دیوار سبز هیدروپونیک
مهم ترین ویژگی دیوار سبز با کشت هیدروپونیک کاهش چشمگیر مصرف آب و کنترل ساده تر شرایط محیطی دیوار سبز از جمله نور، دما و رطوبت است. همچنین میزان رشد گیاهان با سیستم هیدروپونیک در مقایسه با سیستم خاکی، ۴۰ درصد سریع تر است.
اجازه می دهد ریشه ها در کل دیوار گسترش پیدا کنند
بستر کاشت دیوار سبز نمد است و گیاهان هرگز پر آب نمی شوند
امکان طراحی و ساخت دیوار های سبز در هر ابعاد و با هر شکلی وجود دارد.
این سیستم به آبیاری تمام هوشمند نیاز دارد. در هر روز ۴ بار گیاهان دیوار سبز آبیاری می شود که در شرایط آب و هوایی متفاوت تغییر می کند. برای هر پروژه ی دیوار سبز بصورت مجزا طراحی و اجرای می شود.
اجزاء تشکیل دهنده ی دیوار هیدرپونیک به قرار زیر است:
- چارچوبی که روی دیوار نصب شود.
- صفحه از جنس پی وی سی یا پلی پروپیلن در اندازهی مورد نیاز
- پوسته ی نمدی
- لوله های سوراخدار
- مخزن آب
- پمپ
- مواد مغذی برای تزریق داخل آب آبیاری
روش اجرای دیوار سبز هیدروپونیک
ابتدا چارچوب روی دیوار نصب میشود. یک طرف ورقه ی پی وی سی یا پلی پروپیلن با نمد پوشانده میشود. سازه ی حاصل با گیره ی فلزی بر روی دیوار ثابت میشود. فضای خالی بین دیوار زنده و دیوار اصلی باید در نظر گرفته شود. گیاهان مورد نظر و طرحی که باید روی نمد پیاده شود انتخاب میشود. شکافی در لایه ی خارجی نمد ایجاد و گیاه داخل آن قرار داده میشود.
باید مراقب بود که ریشه ی گیاه آسیب نبیند. یک لوله ی سوراخدار در بالاترین قسمت دیوار زنده بین دو لایه ی نمد قرار داده میشود. این لوله جهت آبیاری مجموعه مورد استفاده قرار میگیرد. لوله ی دیگری در پایینترین قسمت جهت جمع آوری آب خارج شده استفاده میشود. آب جمع شده دوباره به مخزن آب برگردانده میشود و برای آبیاری به کار میرود. از پمپ جهت رساندن آب به لوله ی آبیاری استفاده میشود که با نیروی برق کار میکند. اگر حسگرهای رطوبتی روی سازه استفاده شود با کاهش رطوبت دیوار زنده عمل آبیاری به طور اتوماتیک انجام میشود.
هزینه ی اولیه ی سازه دیوار سبز هیدروپونیک مربوط به تجهیزات به کار رفته اعم از ورقه های تشکیل دهنده ی دیوار، پمپ، لوله ها و گیاهان به کار رفته میباشد. هزینه های بعدی شامل هزینه های مربوط به آب، مواد غذایی که در آب حل میشود، کنترل آفات و بیماری های گیاهی و نگهداری تجهیزات مثل پمپ و برق میباشد. هرچقدر ابعاد کار بزرگتر میشود هزینه ی اولیه در واحد سطح کمتر میشود.
گیاهان زینتی نیاز به 16 ساعت استفاده از نور غیر مستقیم دارند که در داخل ساختمان علاوه از نور طبیعی ممکن است نیاز باشد که از نور مصنوعی نیز استفاده شود.
در سیستم دیوار سبز هیدروپونیک به علت عدم استفاده از خاک میزان مصرف آب به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و همچنین آب و مواد غذایی به طور یکنواخت در کل دیوار پخش میشود.
اجرای دیوار سبز هیدروپونیک در رستوران ها، سالن های اجتماع، دفاتر کار و نیز محوطه ی ساختمان ها علاوه از اینکه منظرهای چشم نواز در محیط پیرامون شما خلق میکند گیاهان طبیعی به کار رفته تأثیر مطلوب بر هوای محیط دارد. همچنین حداقل فضا از محیط شما گرفته میشود و محیط بی روح تشکیل شده از مصالح ساختمانی تبدیل به فضای با روح و با طراوت گل و گیاه میشود.
دیدگاه شما چیست؟