زندگی شهری و ساعات طولانی کارکردن، روح و جسم انسان را خسته و فرسوده میکند. راهحل اغلب ما رفتن به طبیعت برای تجدید قواست؛ ولی موضوع این است که ما همیشه وقت سفر و رفتن به طبیعت را نداریم و برای حل این مشکل بشر به فکر آوردن طبیعت به محل سکونت خود افتاده و روف گاردن را ایجاد کردهاست. اگر شما هم قصد اجرای روف گاردن را دارید باید مزایا و معایب آن را بشناسید و با خیال آسوده آن را انتخاب کنید. در ادامه این مقاله سایت دیوار سبز با انواع مزایا و معایب روف گاردن بیشتر آشنا میشویم؛ پس با ما همراه باشید.
معرفی انواع مزایا و معایب روف گاردن برای ساختمان
روف گاردن، غیر کاربردیترن بخش ساختمان یعنی پشتبام را تبدیل به فضایی مفید برای ساکنین آن میکند. مزایای استفاده از روف گاردن به دودسته کلی مزایای اختصاصی و عمومی تقسیم میشود:
مزایای اختصاصی روف گاردن
مزایایی اختصاصی به مزایایی گفته میشود که با اجرای روف گاردن بطور مستقیم برسازه ساختمان و ساکنین آن تاثیر میگذارد. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش ارزش ملک
بهمحض اینکه روی سقف یک ساختمان معمولی روف گاردن اجرا شود، قیمت ملک 15 تا 25 درصد افزایش مییابد. در واقع با صرف کمی هزینه یک ساختمان معمولی به یک ساختمان لوکس تبدیل میشود؛ در اینصورت مشتری حاضراست برای بدست آوردن این ملک، پول بیشتری پرداخت کند.
- روف گاردن عایقی برای گرما و سرما
وجود روف گاردن روی سقف مانند یک عایق قوی عمل میکند و از هدر رفتن حدود 30% از انرژی گرمایی در زمستان جلوگیری میکند؛ این سطح در تابستان هم مانع گرم شدن سقف شده و باعث خنک ماندن ساختمان میشود. هر دوی این موارد باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و هزینههای عمومی ساختمان میشود.
- روف گاردن عایق صوتی
وجود سازههای روف گاردن و لایههای خاکی که برای کشت گیاهان بکار رفتهاست، مانند یک عایق قوی عمل میکند و تا 8 دیسیبل از ورود صداهای اضافه به داخل ساختمان جلوگیری میکند.
- افزایش عمر مفید سقف ساختمان
وجود سازهها و لایههای کشت، مانع از تابش مستقیم نور خورشید و تاثیر مخرب اشعه ماورائ بنفش به پوشش عایق ضدآب سقف میشود؛ این مسئله باعث میشود عمر مفید عایق سقف چندین سال افزایش یابد.
- کاهش ورود حجم روانآب به فاضلاب شهری
پوشش گیاهی روف گاردن میتواند تا 75% آبهای حاصل از بارندگی را در خود نگه دارد و سرعت جاری شدن آب را کم کند. روف گاردنهای بزرگ در زمان بارندگیهای شدید میتوانند تا 4 ساعت، سرازیر شدن روانآب را به فاضلاب شهری به تاخیر بیندازند.
- ایجاد کاربری جدید برای سقف ساختمان
با اجرای روف گاردن فضای غیرکاربردی پشتبام تبدیل به محلی برای استراحت، تفریح، معاشرت ساکنان و بازی کودکان ساختمان میشود.
- بهبود کیفیت هوا
وجود درختان وگیاهان در روف گاردن باعث تولید اکسیژن بیشتر و پاکسازی هوا از آلایندههای شهری و کاهش کربن دی اکسید میشود.
- افزایش رطوبت هوا
روف گاردن سقف ساختمانها را تبدیل به جزیرهای سبز میکند که به برکت وجود انواع درختان، گیاهان و فتوسنتزی که انجام میدهند هوایی مرطوب و لطیف ایجاد میکنند.
- زیستگاهی امن برای حیوانات و پرندگان
این بامهای سبز در میان انبوه ساختمانهای سنگی میتواند محیطی جذاب برای انواع پرندگان بومی باشد و حتی ساکنین ساختمان هم از این فضا برای گردش حیوانات خانگیشان استفاده کنند.
مزایای عمومی استفاده از روف گاردن
از جمله مزایای عمومی روف گاردن که به افراد غیر ساکن در ساختمان میشو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش آلودگی هوای شهری
- کاهش میزان دیاکسیدکربن
- کنترل دمای شهری
- زیباسازی منظره شهری
- تولید دانه و غذای پرندگان
- کاهش اثرات گرما
- گسترش فضای سبز و زیستگاه جانوران
- ترویج سلامتی و بهزیستی
بخش | مزایای روف گاردن |
اقتصادی | کاهش هزینه تهویه مصنوعی(خنک کنندگی هوا در تابستان) کاهش هزینه مصرف انرژی گرمایشی در زمستان افزایش ارزش ملک افزایش عمر مفید عایق سقف کاهش هزینه فاضلاب |
فرهنگی | ایجاد فضای سالم و مفرح برای ساکنین ساختمان افزایش حس تعلق داشتن به مکان ایجاد فضای سبز مضاعف |
اقلیمی | این جزایر سبز اثر گرمایشی را کاهش میدهد. ایجاد فضای سبز در جایی بالاتر از سطح زمین به تصفیه هوا از ذرات فلزات معلق در هوا کمک میکند |
بومشناختی | حفظ پوشش گیاهان بومی مأمنی برای پرندگان بومی کاهش تاثیرات اشعه ماوراءبنفش |
معایب روف گاردن
میزان مزایا و معایب روف گاردن رابطه نزدیکی با طراحی و اجرای اصولی سازه دارد. چنانچه طراحی و اجرای روف گاردن بدرستی انجام نشود، ممکن است مشکلات و معایبی داشته باشد که در ادامه با این مشکلات و راه حل رفع آنها بیشتر آشنا میشویم:
- احتمال نشت آب و رطوبت به سقف
بطور کلی روف گاردنی که خوب اجرا شدهباشد عایق صدا، گرما، سرما و رطوبت است؛ ولی اگر سیستمهای عایقبندی، آبیاری، زهکشی و دیگر زیرساختها بخوبی اجرا نشدهباشد، امکان نشت رطوبت به سقف وجود دارد. اجرای دقیق و کارشناسانه میتواند این احتمال را بهطورکامل از بین ببرد.
- تحمیل وزن اضافه بر ساختمان
اجرای روف گاردن روی ساختمانهایی که از قبل برای این سازه طراحی نشدهاند، باید همراه با مقاوم سازی باشد وگرنه ممکن است ساختمان تحمل بار اضافی روف گاردن را نداشته باشد و آسیب ببیند.
- هزینه سنگین نگهداری و آبیاری در فصلهای خشک سال
درختان یا گیاهانی که نیاز به نگهداری و آبیاری زیاد دارند، هزینههای شارژ و نگهداری را بالا میبرند. برای رفع این مشکل میتوانید از گیاهان بومی استفاده کنید که نیاز کمتری به مراقبت و آبیاری دارند.
آنچه درباره مزایا و معایب روف گاردن آموختیم
در این مقاله 20 مورد از مزایا و معایب روف گاردن را معرفی کردیم تا اگر قصد طراحی و اجرای آن را دارید بتوانید با دید باز انتخاب کنید. همچنین راهکارهایی برای معایب روف گاردن را بیان کردیم. برای اینکه بتوانید چالشهای پیاده سازی روف گاردن را از بین ببرید باید از یک شرکت حرفهای و متخصص برای طراحی روف گاردن کمک بگیرید. شرکت دیوار سبز با سالها سابقه درخشان در زمینه طراحی و اجرای روف گاردن، دیوار سبز، تراس سبز و … آماده ارائه خدمت به شماست. کافیست برای مشاوره و دریافت قیمت با شماره 09124949239 تماس بگیرید تا از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.
دیدگاه شما چیست؟