گیاه دراسنا دارای 40 گونه مختلف از درختچه های همیشه سبزاست. اغلب گونههای این جنس نخل مانند بوده و ریشههایی دارند که درتمام طول، قطر یکسانی دارند و به رنگ زرد نارنجی میباشد. گونه marginata نسبت به شرایط مختلف آپارتمانی بسیار مقاوم است. برگهایش خشن و سبز رنگ هستند و گاهی دارای نوارهائی به رنگ زرد یا قرمز متمایل به قهوه ای هستند. در مواقعی که خطوط زرد برگ زیاد باشد گیاه احتیاج به نور بیشتری دارد.
انواع گونه ها
برخی از انواع گیاه دراسنا به این نام ها شناخته میشوند:
- مارگیناتا (marginata)،
- درمنسیس (deremensis) با برگ های باریک با حاشیه های سفید یا زرد،
- دراکو (draco) با برگ های سبز و سفت،
- رفلکسا (reflexa) گیاه هندی با حاشیه های زرد روی برگ های سبز
- فرگرنس(fragrans) برگ های متنوع با نوار زرد، این گیاه گاهی به نام درخت تیتانیوم نیز شهرت دارد.
تکثیر
دراسنا گاهی به صورت چند ساقهای رشد میکند و بزرگ میشود و نیاز به هرس وکنترل دارد. این زمان برای تکثیر مناسب است. دراسنا را میتوان از طریق قلمههای انتهایی ساقه و قلمههای ساقهای تکثیر کرد. میتوان از جوانههای به وجود آمده در پای گیاه نیز استفاده کرد. قلمهها را به اندازه 10 تا 15 سانتیمتر، با یک چاقوی تیز جدا کنید. قلمهای ساقهای را از ساقه یا بدون برگ بگیرید و به تکه های 5 تا 5/7 سانتیمتری تقسیم نمایید. هر تکه باید داری یک جوانه خفته باشد. مواظب باشید قطعات ساقه را وارونه در خاک نگذارید. اگر سمت پایین ساقه در خاک قرار نگیرد، ریشهای تولید نمیکند. هر قلمه را در پودر هورمون ریشهزایی فرو ببرید. برگهای زیادی را از ساقه جدا کنید. و هر قلمه را در گلدانی با قطر دهانه 9 سانتیمتر، حاوی ورمیکمپوست مخصوص قلمه و بذر قرار دهید. قلمه ها را با کیسه پلاستیکی بپوشانید و در دمای 24 درجه سانتیگراد، دور از تابش مستقیم خورشید نگاه دارید. پس از دو ماه که ریشه دهی انجام شد، کیسه را بردارید و تغذیه مصنوعی را شروع کنید. بهترین زمان برای تکثیر دراسنا، از اواسط تا اواخر بهار و یا اواخر تابستان تا اوایل پاییز است.
خاک:
این گیاه، خاک کمیاسیدی را دوست دارد، بنابراین برای ترکیب خاک ان از خاک باغچه به اضافه خاک برگ به اضافه شن یا پرلیت میتوان استفاده کرد، یا میتوان از خاکهای مخصوص گیاهان گلدانی که زهکش خوبی هم داشته باشند استفاده کرد. این گیاه را در فصل رشد هر 3-2 هفته یکبار با یک کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی و یا هر ماه با یک کودی مثل 10-10-10 تغذیه مصنوعی کرد. تعویض گلدان باید هر 3-2 سال یکبار با یک شماره بالاتر انجام شود.
آبیاری:
خاک سطح گلدان این گیاه جز در فصل زمستان باید همواره نمدار بماند. هفته ای 3-2 مرتبه آبیاری در تابستان و یکبار در زمستان کافی است. آب مورد استفاده برای آبیاری را 48 ساعت در ظرفی نگه دارید و بعد استفاده کنید.
نور:
گیاه را از نور مستقیم آفتاب محافظت کنید. در محیط هایی با نور روشن، سرعت رشد گیاه سریع تر میشود و در نور کم هم گیاه میتواند زنده بماند.
دما:
دمای 24-15 درجه برای ان ایده آل است. با کاهش دما به زیر 12 درجه به گیاه صدمه وارد میشود و برگ ها شروع به ریزش میکنند تا این که گیاه میخشکد. در دماهای بالاتر از حد تحمل گیاه، با اسپری آب بر روی برگ ها مانع سوختگی نوک برگ ها شوید.
عوارض و درمان
زخمهای سفید پنبهای شکل روی برگها و ساقههای گیاه مشاهده میشود: عامل ان حشره افت است، هر دو هفته یکبار با سم حشره کش نفوذی طبق دستور گیاه را سمپاشی کنید، گلدان را از مجاورت گیاهان دیگر دور کنید.
برگها زرد رنگ و پوسیده، ریشه در حال پوسیدن و گیاه خود را انداخته است: آبیاری بیش از اندازه عامل ان است، اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو ابیاری خشک شود، سپس ابیاری نمایید، زهکش را بازدید کنید.
برگها تغییر رنگ داده و لکه های قهوه ای روی انها مشاهده میشود: عامل ان حشره افت است، هر ماه یکبار با سم حشره کش نفوذی گیاه را طبق دستور سمپاشی کنید تا علائم بر طرف شوند.
حاشیه برگهای پائین زرد، نوک انها قهوهای و سقوط میکنند: گیاه خیلی تشنه است، گلدان را برای مدت 15 دقیقه درون تشت پر از آب قرار دهید، آبیاری را تنظیم کنید.
برگها کمرنگ شده و میریزند: هوا خیلی گرم و خشک است، گیاه را به محل خنکتری منتقل کنید، هفتهای سه بار در تابستان غبارپاشی کنید، گیاه را در معرض کوران قرار ندهید.
لکههای سوخته قهوهای روی برگها مشاهده میشود: در افتاب غبارپاشی نکنید، قطرات اب در عبور دادن نور خورشید مانند ذره بین عمل میکنند.
ساقه از بالا شروع بهوسیدن نموده و برگها هم شروع به ریزش نموده اند: هوا خیلی سرد است، گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید.
برگها رنگ خود را از دست داده اند :نور کافی نیست، گیاه را به محل روشنتری ببرید، مواظب اشعه مستقیم افتاب باشید.
برگهای جدید ریز هستند و رشد گیاه کند شده است: احتیاج به تغذیه مصنوعی دارد، هر دو هفته یکبار طبق دستور عمل کنید.
برگها زرد و تار عنکبوت زیر انها مشاهده میشوند: کنه ریز قرمز عامل ان است، هر دو هفته یکبار با سم کنه کش طبق دستور گیاه را سمپاشی کنید، غبار پاشی در کاهش افت موثر است.
آفات و بیماری ها
کنه تار عنکبوتی میتواند موجب زرد شدن برگها و بستن تار عنکبوت در زیر برگها شود. تریپس نیز میتواند موجب کمرنگ شدن برگها و ظهور لکههای قهوهای رنگ در پهنه برگ شود که میتوان از سموم سیستماتیک برای مبارزه با این افت استفاده کرد. قارچ Fusarium moniliforme یکی از عوامل بیماریزای این گیاه است که موجب ایجاد نواحی زرد رنگ و یا قهوهای تیره بر روی برگها و همچنین پوسیدگی قسمت اتصال برگ به ساقه میشود. البته این بیماری اغلب برگهای جوان گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد. لکهها در این بیماری قهوهای رنگ هستند اما حاشیه ای زرد رنگ دارند. بیماری پوسیدگی باکتریایی توسط باکتری Erwinia carotovora نیز علائمیشبیه قارچ فوزاریوم ایجاد میکند. برخی دیگر از عوامل بیماریزای قارچی نیز وجود دارند که میتوانند بیماری لکه برگی قارچی ایجاد کنند که در اثر انان لکههایی زرد و یا قهوهای بر روی برگها ایجاد میشود. بیماریهایی که یاد شدند معمولاً باعث مرگ گیاه نمیشوند اما میتوانند باعث کاهش رشد و همچنین کاهش زیبایی گیاه شوند.
دیدگاه شما چیست؟