گل حشرهکش یا پیرتروم
یکی از گلهای بسیار جالب و البته مفید گل حشرهکش یا پیرتروماست. این گیاه، یکی از گل های معجزهگر در طبیعت است که در کار دفع آفات بسیار حرفه ای و بی نقص عمل می کند. امروزه پیرترین (pyrethrin) به عنوان یک ماده موثر برای دفع آفات بسیار شناخته شده است و در حشرهکشهای خانگی استفاده فراوان دارد. کاشت گیاه پیرتروم با گیاهان دیگر باعث دور شدن آفات از منطقه مورد کشت می شود که این کار بسیار کاربردی و موثر است. در برخی موارد گیاه پیرتروم را دور مزرعه کشت می کنند.
گل ها در انتهای ساقه های اصلی و فرعی ظاهر می شوند. هر بوته معمولاً ۱۰۰ تا ۲۰۰ گل تولید می کند که در شرایط اقلیمی مناسب از نظر خاک، آبیاری، درجه حرارت و نور تعداد آنها به بیش از ۴۰۰ گل نیز می رسد. قطر گل های کاملاً باز شده بین 2.5 تا ۵ سانتیمتر است. گل ها شبیه به گل های بابونه دارای گلچههای زبانهای سفید رنگ و گلچههای لولهای زرد رنگ هستند.
شرایط نگهداری و پرورش گل حشرهکش:
آبیاری: پیرتروم گیاهی است خشکی دوست و رویش آن در مناطق گرم و خشک با موفقیت انجام میگیرد. آب فراوان برای این گیاه مناسب نیست و سبب خشک شدن آن می شود.
دما: گل حشرهکش در طول رویش به هوای گرم و نور کافی نیاز دارد. سرمای زمستان را به خوبی تحمل می کند ولی سرماهای شدید و طولانی برای گیاهان جوان مضر است. عده ای محققان معتقدند که سرمای زمستان برای این گیاهان مفید است و باعث افزایش عملکرد گل و همچنین بهبود در کیفیت مواد مؤثره آن می شود.
نور: پیرتروم نیازمند نور فراوان است. رشد و نمو این گیاه در سایه نه تنها سبب کاهش تعداد گل ها میشود بلکه سبب کاهش ماده مؤثره “پیرترین” به میزان ۵۰ درصد می شود.
خاک: تحقیقات نشان میدهد اگرچه کاشت گل حشرهکش در خاکهای شور با موفقیت امکان پذیر است ولی برای تولید انبوه این گیاه باید از زمین های غیرشور، آهکی، مسطح یا کمی شیبدار و از خاکهای شنی با زهکش مناسب استفاده کرد. پی اچ خاک برای این گیاه بین 5.5 تا 5.7 مناسب است.
تکثیر گل حشرهکش:
تکثیر این گیاه بوسیله ی بذر و تقسیم بوته امکان پذیر است.
تکثیر توسط بذر معمولاً به دو روش مستقیم یا غیرمستقیم صورت می گیرد. از آن جا که رشد اولیه این گیاه بسیار کند است و علفهای هرز می توانند بدون رقابت تمام زمین را بپوشانند و وجین علفهای هرز هزینه زیادی را تحمل می کند از این رو کشت مستقیم پیرتروم مناسب نیست مگر در سطوح کوچک کشت. چون رویش بذرها به کندی صورت می گیرد بهتر است همواره بذر پیرتروم با بذرهای گیاهان سریع الرشد مانند خردل (به صورت مخلوط) کشت شود تا با رشد آنها و شناسایی ردیف ها بهتر بتوان به وجین علف های هرز فواصل بین ردیف ها پرداخت.
اوایل پاییز یا اوایل بهار زمان مناسبی برای تکثیر این گیاه بهوسیله تقسیم بوته است. برای اینکار پس از خارج کردن پایههای مادری سه تا چهار ساله از خاک، هر بوته را به ۵ تا ۱۰ قطعه تقسیم کرده و به زمین اصلی منتقل می کنند. بوته های انتخاب شده باید کاملاً سالم و عاری از هر گونه عوامل بیماری زای قارچی یا باکتریایی باشد. در این روش بوته ها در ردیف هایی به فاصله ۶۰ سانتیمتر و فاصله دو بوته در طول ردیف ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر باید کشت شوند.
دیدگاه شما چیست؟