شمعدانی، گل خاطرات قدیمی از خانه مادربزرگهاست. برای بسیاری از ماها شمعدانی گل نوستالژی است که یک حوض آبی رنگ را وسط خانهای ویلایی یادآور میشود. اگر شما هم اهل خاطره هستید، شمعدانی را به خانه ببرید.
خانواده شمعدانی دارای انواع گل شمعدانی است؛ برای مثال شمعدانیهای بذری عمر یکساله دارند و در فضای باز کاشته میشوند، ولی انواعی که بیشتر در ایران دیده میشوند، چندساله هستند. آنها را هم میتوان درون گلدان پرورش داد و هم در فضای سبز بیرون کشت کرد. در صورت شرایط مناسب ارتفاع گیاه شمعدانی میتواند تا 2 متر هم برسد.
شمعدانی دارای برگهای نسبتاً بزرگ، کروی و دارای کرک است که لبههای مواج با بریدگیهای اندک دارد. انواع گل شمعدانی به رنگ سفید، قرمز، صورتی و بنفش دیده شده و به شکل گلآذین چتر ساده روی گیاه میروید.
برخی از انواع شمعدانی معطر و دارای گلهای صورتی و کوچک هستند. از برگهای معطر شمعدانی عطری این گیاه در صنعت عطرسازی هم استفاده میشود. نوع دیگری از شمعدانی وجود دارد که با انواع دیگر متفاوت است و هاله سیاهرنگی در بین گلبرگهای صورتی آن دیده میشود و برگهای بزرگتری دارند.
نوعی از شمعدانی که به نام اژدر شناخته میشوند همیشهسبز و چندساله است. گل شمعدانی اژدر برگهای دندانهدار و دایرهای دارد و انواعی با گلهای سفید تا بنفش از آن وجود دارد. انواع خزنده و رونده نیز از شمعدانی هست که در سبدهای آویزان زیبایی خاصی دارند.
نور، خاک، آب، و مواد غذایی موردنیاز
شمعدانی نیازمند نور مستقیم آفتاب است، بااین حال شدت زیاد آفتاب برای آن مناسب نیست. اگر گل شمعدانی را در قسمت سایه و نیز در پنجره شمالی خانه قرار دهید، گل نمیدهد. در این حالت برگ و شاخه آن زیاد خواهد شد و علت گل ندادن شمعدانی نور کم است.
خاک مناسب برای شمعدانی مخلوطی از سه قسمت خاک لومی یا همان خاک باغچه، یک قسمت کود دامی پوسیده و یک قسمت ماسه است. توجه داشته باشید که ترکیب خاک باید فاقد مواد آهکی باشد.
در مورد آبیاری شمعدانی آنچه اهمیت زیادی دارد این است که در فاصله بین دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک شود، ولی در مورد شمعدانی عطری و رونده میزان آب بیشتری موردنیاز است و خاکشان باید مدام مرطوب باشد. شمعدانی بعد از آبیاری آب را به خود جذب میکند؛ به همین دلیل حتی اگر میزان آبیاری بیش از نیازش باشد هم جذب گیاه میشود که میتواند آسیبهای جدی به گیاه وارد کند. فراموش نکنید که در زمان حضور گل روی گیاه نیاز آبیاری بیشتر میشود. در زمستان آبیاری را تا یکبار در هفته کاهش دهید. اگر گلدان شمعدانی را در فضای بیرونی خانه نگه میدارید توجه کنید که در روزهای گرم و با وزش باد، روزی یکبار به آبیاری نیاز خواهد داشت.
درجه حرارت مناسب برای نگهداری شمعدانی ۱2 تا ۱6 درجه سانتیگراد و برای نوع عطری دمای کمتر لازم است. اگر شمعدانی را درون آپارتمان نگهداری میکنید باید به تهویه و گردش هوای فضا نیز توجه داشته باشید.
برای تغذیه و کوددهی این گیاه، کود کامل مایع را هر ماه و با غلظت کم ۵ گرم در لیتر به گیاه شمعدانی اضافه کنید. در فصل سرد نیازی به تغذیه گیاه نیست. اگر میزان کود دهی بیش از اندازه باشد باعث کاهش رویش گل و افزایش شاخه و برگ میشود.
نحوه تکثیر شمعدانی چگونه است؟
تکثیر و ازدیاد گیاه شمعدانی بهسادگی از راه قلمه ساقه و در طول تابستان انجام میشود. برای قلمه زدن گل شمعدانی بعد از جدا کردن ساقه موردنظر که باید از زیر گره برگی جدا شود، آن را درون آب قرار دهید تا ریشهدار شود و سپس به گلدان منتقل کنید.
دیدگاه شما چیست؟